Informații importante | Важная информация
Companie - Știri


    Primele  șase locomotive noi au ajuns la Chișinău

     

    Marți, 14 iulie 2020, pe peronul gării din Chișinău a avul loc ceremonia prilejuită de sosirea primelor șase locomotive din cele douăsprezece cu care urmează a fi completat parcul de locomotive al Î.S. ,,Calea Ferată din Moldova”. 

    La evenimentul de întîmpinare a locomotivelor a participat președintele țării, Igor Dodon, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko, ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, Directorul General interimar al CFM Adrian Onceanu, și reprezentanți ai BERD, BEI și UE.

    „Este o zi istorică pentru Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova”, pentru că în premieră pentru toată perioada de independenţă a Republicii Moldova se fac astfel de investiţii în revigorarea parcului de tehnică şi restabilirea căii ferate din Republica Moldova. Eu sper foarte mult că după renovarea parcului de locomotive, următoarea etapă va fi renovarea a tot ceea ce ține de infrastructura căii ferate. Eu sunt ferm convins că Calea Ferată din Moldova va reveni la acel nivel care a fost cu 10 -15 ani în urmă, sub aspect de eficiență, volum de mărfuri transportate, volum de pasageri.”, a declarat la ceremonia de întâmpinare a locomotivelor şeful statului Igor Dodon.

                Adrian Onceanu, Director General interimar al CFM, a declarat că acesta este un prim pas într-un important proces de modernizare a căilor ferate, ,,Odată cu punerea în circulație a noilor locomotive se va putea conta pe servicii de bună calitate și pe mai multă siguranță în organizarea și desfășurarea transportului  de  pasageri și de marfă de către  Î.S. ”Calea Ferată din Moldova.”, a spus Adrian Onceanu.

    Cele 12 locomotive Diesel sînt achiziționate de către Î.S. ,,Calea Ferată din Moldova” cu finanțarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Băncii Europene pentru Investiții (BEI) și Uniunii Europene (UE).

    Locomotivele au fost produse de către General Electric, la filiala din Kazakhstan. GE a fost contractată de către CFM în rezultatului tenderului desfășurat în 2018 conform standardelor BERD pentru achiziții publice.

    Achiziționarea locomotivelor face parte din proiectul de restructurare și reorganizare a Întreprinderii de Stat “Calea Ferată din Moldova”, finanțat de BERD, BEI și UE. Proiectul prevede și reabilitarea infrastructurii feroviare. Costul proiectului este de 110 milioane de euro, dintre care cinci milioane sunt oferite sub formă de grant din partea Fondului de Investiții pentru Vecinătate (NIF) al Uniunii Europene.


    23.06.2025 | Infrastructura feroviară – lucrările de reabilitare continuă
    Lucrările de reabilitare a tronsonului de cale ferată Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești continuă. Până în prezent au fost executate reparații capitale și medii ale liniei feroviare pe secțiunea Căinari-Zloți. Specialiștii au înlocuit peste 60 de macazuri la 14 stații, iar liniile de cale ferată au fost reconstruite la stațiile Căușeni, Zaim, Zloți, Căinări și Cimișlia. ...

    20.06.2025 | Trenul de pompieri – din nou în acțiune
    Echipa de pompieri a trenului de intervenție la incendii a Întreprinderii de Stat “Calea Ferată din Moldova” a reacționat promt, oferind asistență Inspectoratului General pentru Situații de Urgență la stingerea incendiului, izbucnit într-un depozit de mobilă din sectorul Botanica al mun.Chișinău. La 19 iunie 2025, ora 18.30, garnitura trenului de pompieri din cadrul echipei nr.5 a Serviciului Pază Militarizată, compus din 2 cisterne a câte 60 tone și vagonul de pompieri cu utilaj specializat, s-a deplasat în zona stației tehnice Chișinău 3 pentru asigurarea cu apă a autospecialelor de intervenție a pompierilor, antrenate în localizarea și lichidarea incendiului. ...

    16.06.2025 | Puncte feroviare de oprire – optimizarea continuă
    Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” continuă procesul de optimizare a structurii și a procesului de producție. Până la finele anului curent 21 din cele 71 de stații feroviare, urmează a fi transformate în puncte feroviare de oprire. Specialiștii au studiat și analizat logistica operațiunilor de transport de marfă pe linia de cale ferată din țară și au stabilit, că o parte din infrastructura feroviară nu este utilizată în procesul de producție de mulți ani. Totodată, întreținerea și deservirea acestor porțiuni de cale ferată, a clădirilor și construcțiilor auxiliare, duce la cheltuieli nejustificate, agravând situația financiară dificilă a întreprinderii. ...
    Afișați mai multe ...
    Contactează-ne!