Informații importante | Важная информация
Companie - Știri


    Primele  șase locomotive noi au ajuns la Chișinău

     

    Marți, 14 iulie 2020, pe peronul gării din Chișinău a avul loc ceremonia prilejuită de sosirea primelor șase locomotive din cele douăsprezece cu care urmează a fi completat parcul de locomotive al Î.S. ,,Calea Ferată din Moldova”. 

    La evenimentul de întîmpinare a locomotivelor a participat președintele țării, Igor Dodon, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko, ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, Directorul General interimar al CFM Adrian Onceanu, și reprezentanți ai BERD, BEI și UE.

    „Este o zi istorică pentru Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova”, pentru că în premieră pentru toată perioada de independenţă a Republicii Moldova se fac astfel de investiţii în revigorarea parcului de tehnică şi restabilirea căii ferate din Republica Moldova. Eu sper foarte mult că după renovarea parcului de locomotive, următoarea etapă va fi renovarea a tot ceea ce ține de infrastructura căii ferate. Eu sunt ferm convins că Calea Ferată din Moldova va reveni la acel nivel care a fost cu 10 -15 ani în urmă, sub aspect de eficiență, volum de mărfuri transportate, volum de pasageri.”, a declarat la ceremonia de întâmpinare a locomotivelor şeful statului Igor Dodon.

                Adrian Onceanu, Director General interimar al CFM, a declarat că acesta este un prim pas într-un important proces de modernizare a căilor ferate, ,,Odată cu punerea în circulație a noilor locomotive se va putea conta pe servicii de bună calitate și pe mai multă siguranță în organizarea și desfășurarea transportului  de  pasageri și de marfă de către  Î.S. ”Calea Ferată din Moldova.”, a spus Adrian Onceanu.

    Cele 12 locomotive Diesel sînt achiziționate de către Î.S. ,,Calea Ferată din Moldova” cu finanțarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Băncii Europene pentru Investiții (BEI) și Uniunii Europene (UE).

    Locomotivele au fost produse de către General Electric, la filiala din Kazakhstan. GE a fost contractată de către CFM în rezultatului tenderului desfășurat în 2018 conform standardelor BERD pentru achiziții publice.

    Achiziționarea locomotivelor face parte din proiectul de restructurare și reorganizare a Întreprinderii de Stat “Calea Ferată din Moldova”, finanțat de BERD, BEI și UE. Proiectul prevede și reabilitarea infrastructurii feroviare. Costul proiectului este de 110 milioane de euro, dintre care cinci milioane sunt oferite sub formă de grant din partea Fondului de Investiții pentru Vecinătate (NIF) al Uniunii Europene.


    14.02.2024 | Serghei Tomșa a fost numit în funcția de Director general interimar al Î.S. “Calea Ferată din Moldova”
    Astăzi,14 februarie 2024, Directorul general al Agenției Proprietății Publice, dl Roman Cojuhari, l-a prezentat pe dl Serghei Tomșa, în calitate de director general interimar al CFM, acesta, pînă în prezent a îndeplinit funcția de vicedirector general, responsabil de infrastructură și tracțiune....

    14.02.2024 | CFM- 3 ani de provocări, progrese și rezultate
    În ultima zi a exercitării funcției de Director general al Î.S ”Calea Ferată din Moldova”, Oleg Tofilat, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă raportul de activitate pentru anii 2021-2024. În raport se rergăsește descrierea proiectelor de infrastructură feroviară initiate în această perioadă, a acțiunilor întreprinse pentru stabilizarea și redresare a situației economice din cadrul întreprinderii, dar și alte acțiuni importante pentru dezvoltarea sectorului feroviar în Republica Moldova....

    04.01.2024 | Comunicat informative privind proiectul de reabilitare a coridorului feroviar Nord-Centru "RLF - Moldovan Railways Crisis Response" ("RLF-Raspuns de Urgenta-Caile Ferate din Moldova") în cadrul inițiativei Solidarity Lanes
    Creșterea capacității rețelei feroviare naționale prin reabilitarea liniilor de cale ferată pe coridorul Vălcineț-Ungheni-Căinari, cu înlăturarea restricțiilor de viteză și masă a trenurilor. Domeniul de aplicare general: Proiectul își propune să ofere capacitate suplimentară de infrastructură de-a lungul coridorului Nord-Central și să ofere acces îmbunătățit la porturile Constanța, Galați, Giurgiulești și Reni. Proiectul va realiza acest lucru prin eliminarea restricțiilor severe de viteză de-a lungul coridorului prin reînnoirea căii și balastului în locații critice. ...
    Afișați mai multe ...
    Contactează-ne!