Informații importante | Важная информация
Companie - Știri


    Adminsitrația ÎS ”Calea Ferată din Moldova” a participat la consultările privind valorificarea coridorul feroviar Iași-Chișinău-Odessa.

     

    Vineri, 11 februarie 2022, la Iași, în sediul Consiliul Județean, conducerea Î.S. ”Calea Ferată din Moldova” a participat la consultările privind lansarea și extinderea cursei Iași-Chișinău-Odessa. 

    În cadrul ședinței, la care au participat atât inițiatorii proiectului IDEP ... cât și alți  actorii-cheie, au avut loc dezbateri și consultări privind valorificarea potențialului de implementare a proiectului de lansare a circulației trenurilor pe cursa Iași – Chișinău – Odessa și extensia programului #DiscoverEU.  Ca rezultat, s-au conturat câteva direcții strategice pentru fiecare instituție.

    Î.S. ” Calea Ferată din Moldova” cu omologii săi, S.A. ”Calea ferată din România” și compania ”CFR Călători” au convenit asupra necesității ajustării propunerii conceptuale privind orarul curselor trenurilor ce vor circula pe segmentul Iași-Chișinău-Odesa-Chișinău-Iași, prin sincronizarea documentelor strategice de dezvoltare comune. La fel, s-a discutat necesitatea inițierii în termeni proximi a procesului de reabilitare și amenajare a Gării Socola, cu scopul asigurării prestării serviciilor calitative pentru pasageri.

    Reprezentanții  Poliţiei de Frontieră Română și Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova, prezenți la această ședință, au convenit asupra necesității realizării unei analize asupra oportunității de a institui un coridor verde pentru pasagerii cursei Iași-Chișinău-Iași.    

    Un subiect important discutat de către toți participanții la ședință a fost și necesitatea continuării, în limita competențelor, a dialogului cu toate părțile interesate pentru a grăbi procesul de aprobare a extensiei DiscoverEU Iași-Chișinău-Odesa pentru 10 mii bilete.

    Cursa fiind destinată în special turiștilor, Primăria Municipiului Iași, și-a arătat deschiderea de a continua inițiativa din 27.09.2021, pentru dezvoltarea unei platforme online despre oportunitățile municipiilor Iași, Chișinău și Odesa care să fie lansată simultan cu lansarea cursei Iași-Chișinău-Odesa. Aceasta va permite ca pasagerul scanând QR-ul în tren, să poată planifica aflarea sa în unul din cele trei orașe, având informația despre obiectele cultural-turistice, recomandările pentru aflarea comodă (segmentul HoReCa, servicii taxi, transport public) și având posibilitatea de a alege pachete turistice dezvoltate dedicat pentru City Break-uri între Iași-Chișinău-Odesa.

    Reprezentanții Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie Republica Moldova - România și a Asociației Patronale a Industriei Turismului din RM – APIT, în cadrul acestei întruniri,  au coordonat măsuri pentru a (co)interesa antreprenorii să utilizeze la maxim potențialul care apare datorită acestui coridor feroviar Iași-Chișinău-Odesa.

    Următoarea etapă de consultări asupra acestui proiect, urmează a fi realizată între reprezentanții Î.S. ” Calea Ferată din Moldova”, IDEP Moldova și Asociația Patronală a Industriei Turismului din RM cu omologii lor din Ucraina, JSC “Ukrainian railways” și APL al regiunii Odesa.


    13.06.2025 | Curățirea vegetației - siguranța circulației feroviare
    Plantele, vegetația cu tulpini mari și arbuștii din vecinătatea liniei de cale ferată prezintă un pericol real siguranței circulației pasagerilor și serviciilor feroviare, iar iarba uscată de-a lungul liniei de cale ferată poate fi motivul unui incendiu de proporții cu consecințe grave. Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” efectuează lucrări de defrișare și curățire a vegetației înalte pe întregul perimetru al rețelelor feroviare, însă în primul rând, în zonele cu vizibilitate redusă, pentru asigurarea vizibilității semnalelor, indicatoarelor la trecerile la nivel și asigurarea gabaritului de liberă trecere. ...

    11.06.2025 | Transportul feroviar de mărfuri – probleme și soluții
    La 11 iunie 2025 în incinta Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” a avut loc o ședință de lucru cu participarea Viceprim-ministrului, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea și membrilor Asociaţiei Obştești „Asociaţia Expeditorilor şi Brokerilor Vamali din Republica Moldova”. Întrunirea a început cu trecerea în revistă a situației în domeniul transportului de mărfuri pe calea ferată. Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a accentuat importanța extinderii rutelor logistice și consolidării relațiilor economice externe, rolului Republicii Moldova în lanțurile internaționale, dar și oportunitățile transportării mărfurilor pe linia de cale ferată. ...

    10.06.2025 | Conexiunea feroviară Prut-Fălciu – lucrările continuă
    Întreprinderea de Stat “Calea Ferată din Moldova” la 9 iunie 2025 a finalizat montarea a 550m de linie de cale ferată cu ecartament larg de la Stația Prut până la platforma de încărcare-descărcare a mărfurilor, următoarele lucrări urmând a fi efectuate pe calea europeană. Segmentul feroviar Cantemir-Fălciu, cu o lungime de aproximativ 4 kilometri, are o poziție strategică la granița dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, iar reluarea traficului feroviar pe acest tronson devine o alternativă de tranzit a mărfurilor în contextul diversificării rutelor de export pentru Republica Moldova. ...
    Afișați mai multe ...
    Contactează-ne!