Informații importante | Важная информация
Companie - Știri


  Guvernul Republicii Moldova și Î.S. "Calea Ferată din Moldova" vor beneficia de asistență tehnică oferită de Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD) în procesul de reformare a sectorului feroviar și de modernizare a CFM

  La data de 27 octombrie 2022, în cadrul unui eveniment găzduit de CFM, a avut loc lansarea oficială a Proiectului de asistență tehnică pentru susținerea implementării reformei sectorului feroviar și modernizării companiei naționale de transport feroviar, ce urmează a fi implementat cu suportul Agenției Franceze pentru Dezvoltare.

  Proiectul, al cărui obiectiv general este de a sprijini dezvoltarea sustenabilă a transportului feroviar în Republica Moldova, este unul dintre rezultatele directe ale Memorandumului de Înțelegere semnat la 24 mai 2022, de către Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Dl Andrei Spînu și Directorul Executiv al AFD, Dl Rèmy Rioux, prin care este consemnat interesul comun al părților de a coopera în sectoarele energetic și feroviar, prin intermediul proiectelor de asistență tehnică și financiară.

  Proiectul va avea o durată de 11 luni, iar printre obiectivele specifice ale acestuia se regăsesc elaborarea unei Foi de parcurs pentru digitalizarea sectorului feroviar și a CFM, precum și identificarea necesităților și priorităților investiționale ale sectorului, și consolidarea acestora într-un Plan strategic de investiții pentru modernizarea întreprinderii și îmbunătățirea infrastructurii feroviare.

  Proiectul va fi implementat de către EGIS Consulting și MC Mobility Consultants, în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și CFM, și cu suportul financiar al AFD.

  De asemenea, sub auspiciile aceluiași Memorandum de Înțelegere, Republica Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD) au semnat, la 28 octombrie 2022, un Acord de facilitate de credit în mărime de 60 de milioane de euro. Resursele financiare vor fi destinate atenuării impactului crizei energetice și sporirii sustenabilității sectorului feroviar, precum și susținerii reformelor în sectoarele feroviar și energetic.

  Notă: AFD este o organizație a Guvernului Franței care finanțează proiecte de dezvoltare durabile în țările în curs de dezvoltare. Pentru consolidarea activităților în Republica Moldova, în februarie, 2022, AFD a deschis un birou de reprezentare la Chișinău.

   


  08.07.2024 | Trenul de pompieri – în acțiune
  Astăzi, 08 iulie 2024, echipa de pompieri a trenului de intervenție la incendii a Căii Ferate din Moldova a reacționat promt, reușind în timp restrâns să câștige lupta cu flăcările, care au cuprins iarba uscată de-a lungul liniei de cale ferată și prezentau pericol real de distrugere a traverselor de lemn.Focarul incendiului vegetal a fost sesizat pe teritoriul Ucrainei aproximativ la ora 12.00. Datorită timpului canicular, flăcările și-au lărgit aria, trecând hotarul și cuprînzând tronsonul de cale ferată Cimișlia-Basarabeasca, kilometrul 125. Angajații Căii Ferate au reacționat imediat, informând Inspectoratul General pentru Situații de Urgență....

  28.06.2024 | Surpriză inedită pentru călători
  De o surpriză inedită au avut parte atât călătorii, cât și persoanele care îi însoțeau, aflați la 27 iunie 2024 în incinta Gării feroviare Chișinău. Tinerele talente Marcel și Daniel Lazăr au interpretat live muzică clasică de calitate. Spectatorii surprinși, plini de emoții pozitive, au apreciat prin aplauze frumusețea acordurilor și măiestria interpreților. ...

  26.06.2024 | Sfaturi utile și recomandări în timpul călătoriei cu trenul
  Se recomandă sosirea în gara feroviară din timp și concretizarea la biroul de informații a celei mai apropiate zone de îmbarcare pentru ocuparea locului rezervat. Pentru a evita traumatismul este necesară dublarea atenției și un comportament civilizat, în special la traversarea liniilor de cale ferată, care urmează a fi efectuată doar în locurile special amenajate, la urcare pe scara vagonului sau coborâre din tren. ...
  Afișați mai multe ...
  Contactează-ne!